1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

Zaprojektowanie oraz urządzenie kuchni może się wydawać prostym zadaniem, zwłaszcza, jeśli mamy już w głowie konkretną wizję. Zanim jednak wdrożymy nasz plan w życie, warto na wszelki wypadek zapoznać się z poradnikiem, czego nie należy robić podczas aranżacji kuchni. Wbrew pozorom, nadal bowiem zdarzają się podstawowe błędy, które mogą nam mocno skomplikować sprawę podczas remontu.

 

 

Po ustaleniu budżetu, jakim będziemy dysponować na wyposażenie kuchni, zapoznajmy się z podstawowymi zasadami ergonomii. W pierwszej kolejności, upewnijmy się, że przestrzegamy podstawowych dwóch:


• Podziału strefowego
• Trójkąta roboczego

 

Podział strefowy to nic innego, jak zapewnienie pięciu podstawowych stref w naszej kuchni:


1. Zapasów
2. Przechowywania
3. Zmywania
4. Przygotowywania
5. Gotowania

Numeracja jest tu nieprzypadkowa, w takiej bowiem kolejności powinny się one znajdować – zgodnie z ruchem wskazówek zegara… zakładając, że jesteśmy praworęczni. Dla osób leworęcznych, kolejność należy odwrócić. Pamiętajmy także, aby każdej z pięciu stref poświęcić należytą ilość miejsca.

 

bledy kuchnia 2

 

Trójkąt roboczy to z kolei złota zasada podczas projektowania kuchni, która obrazuje ustawienie trzech głównych urządzeń: lodówki, zlewozmywaka oraz piekarnika wraz z płytą na wierzchołkach trójkąta.
Właściwe ustawienie mocno ułatwi poruszanie się w pomieszczeniu, poprawiając komfort pracy. Kluczowa sprawa w trójkącie roboczym to zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami:
• 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem
• 120-210 cm między zlewozmywakiem a kuchnią
• 120-270 cm między kuchnią a lodówką.

 

Podstawowe błędy

 

Gdy mamy już podstawowe zasady planowania kuchni w małym palcu, warto zapoznać się z bardziej szczegółowymi błędami, jakie są często popełniane. Wśród nich warto wyszczególnić:


• Przesadnie duże odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami
• Niewłaściwe wkomponowanie wyspy
• Zbyt mała przestrzeń obok zlewozmywaka
• Nieodpowiednia wysokość blatu
• Umieszczenie kuchenki oraz zlewozmywaka po przeciwnych stronach
• Umieszczenie kuchenki w narożniku
• Niepraktyczne szafki

Dbając o to, by w kuchni nie było zbyt ciasno, łatwo przesadzić w drugą stronę. Za duże odległości między urządzeniami potrafią wydatnie uprzykrzyć codzienne kuchenne czynności. Jeśli już dysponujemy bardzo dużą kuchnią, warto rozważyć umieszczenie wyspy lub stołu.
Z wyspą jednak łatwo wpakować się w inną pułapkę. Umieszczona w małej kuchni może ograniczać wygodę, gdy do ściany pozostaje niewiele miejsca. Starajmy się, by przy krótszych bokach wyspy, pozostawić minimum 60 cm miejsca, zaś przy dłuższych – nawet 100-120 cm.


Kwestia przestrzeni istotna jest także w kontekście instalacji zlewozmywaka. Pamiętajmy o zapewnieniu sobie miejsca na odkładanie produktów czy potraw. Podobnie mają się sprawy w przypadku blatu. Planujemy przestrzeń roboczą pod kątem przygotowywania potraw, zapominając, że gdzieś jeszcze przecież musimy położyć różne kuchenne sprzęty, jak ekspres czy czajnik.
Jeśli chodzi o blat, istotna jest także jego wysokość. Do tej pory przyjmowano za normę 85 cm, warto jednak zastanowić się, czy to dla nas optymalna wysokość. Jedna z zasad mówi, że blat powinien znajdować się w granicach 10-15 cm poniżej naszego łokcia.

 

bledy kuchnia 4

 

Następnie przechodzimy do niewłaściwego rozmieszczenia podstawowych urządzeń. Wystrzegajmy się instalowania kuchenki naprzeciwko zlewozmywaka. Przenoszenie gorących potraw nad blatem będzie zdecydowanie bardziej praktyczne, a przy tym bezpieczniejsze. Samą kuchnię również wygodniej będzie umieścić w miejscu, w którym po obu stronach będziemy mieć do dyspozycji blat. Tymczasem, nadal zdarzają się aranżacje uwzględniające to urządzenie w narożniku pomieszczenia.

Ważną kwestię, w przypadku której łatwo o błąd, stanowi aranżacja szafek. Po pierwsze: wysokość. Dostosowujemy oczywiście do naszego wzrostu, pamiętając, by najwyżej oraz najniżej umiejscowić rzeczy, z których korzystamy rzadziej. Ograniczamy w ten sposób do minimum konieczność schylania się bądź sięgania na palcach.
Pamiętajmy także, że wybierając otwarte lub półotwarte szafki będziemy mieć więcej sprzątania.

 

Światła i kolory

 

Częstym błędem, zwłaszcza w przypadku małych kuchni, jest stawianie na ciemne meble. Dlaczego to kiepski pomysł? Otóż kuchnia wydawać się będzie optycznie mniejsza. Zdecydowanie lepszym wyjściem będą jasne meble, najlepiej wykończone na wysoki połysk, co zapewni odbijanie światła.
A skoro już o świetle mowa, to radzimy nie przywiązywać nadmiernej wagi do górnego oświetlenia kuchni. Zbyt mocne żarówko będą rzucać cień na blat. W praktyce ważniejsze jest boczne oświetlenie oraz przyblatowe kuchenne lampki, które zapewnią nam większy komfort pracy.

 

bledy kuchnia 3

 

Podsumowanie

 

Jak to w życiu, profilaktyka przede wszystkim. Lepiej dmuchać na zimne, bowiem jeśli nie przygotujemy się należycie przed remontem kuchni, to możemy się sparzyć nie tylko przy gorącej kuchence. Na szczęście, lektura podstawowych błędów w aranżacji kuchni powinna sprawić, iż urządzanie oraz użytkowanie pomieszczenia będzie wygodne i praktyczne. Jeśli obawiamy się jednak, iż nie sprostamy temu sami, zawsze możemy rozważyć skorzystanie z usług doświadczonego projektanta lub postawić na gotowe, sprawdzone rozwiązania.

Przeczytaj także: