5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 głos)

 

Brzydki zapach w lodówce? To może być znak, że czas na czyszczenie, ale także sygnał, iż niewłaściwie przechowujemy w chłodziarce poszczególne produkty spożywcze. Warto więc dowiedzieć się, jakie błędy popełniamy, by uniknąć w przyszłości przykrych niespodzianek.

 

 

Jak przechowywać żywność w lodówce

 

Profilaktyka to podstawa. Dlatego najpierw przyjrzyjmy się kilku podstawowym zasadom, których przestrzeganie powinno uchronić nas przez zafundowaniem sobie nieprzyjemnego zapachu w naszej lodówce:

  • Regularna kontrola. Dobrze jest codziennie przejrzeć zawartość lodówki pod kątem przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Zepsutą żywność naturalnie od razu usuwamy. Dlaczego to takie ważne? Otóż, bakterie szybko i łatwo przechodzą na kolejne produkty.

  • Dbałość o pojemniki. To, w czym przechowujemy poszczególne produkty, ma istotne znaczenie. Przykładowo, nie powinniśmy trzymać jajek w papierowych bądź plastikowych pudełkach, w których są sprzedawane, ponieważ stanowią one źródło bakterii. Zamiast tego, umieszczamy je w specjalnie przeznaczonych do tego półkach lodówki. Podobnie ma się sprawa z wędlinami oraz serami - ich także nie trzymamy w foliach, do których pakują je sprzedawcy. Przyczynia się to bowiem do ich szybszego psucia. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się tu papier śniadaniowy. W miarę możliwości, wystrzegajmy się także trzymania w lodówce otwartych słoików czy puszek. Zastanówmy się, czy nie lepiej przełożyć żywność np. do szklanego pudełka. W zamkniętych pojemnikach przechowujemy także sałatki.

  • Rozmieszczenie żywności w lodówce. Ważne jest to, gdzie położymy poszczególne produkty, jak również w czyim sąsiedztwie. Przykładowo, jaja czy surowe mięso mogą bardzo przyspieszać psucie się pozostałych produktów, dlatego powinniśmy trzymać je na osobnych półkach, odizolowane od innej żywności. Z dala od mięsa oraz ryb trzymamy także wszelkie sałatki. Dolna część lodówki powinna być przeznaczona na owoce i warzywa, z kolej na samej górze możemy przechowywać przetwory mleczne, jak jogurty czy kefiry. Zwróćmy uwagę, by przechowywana żywność nie dotykała tylnej ścianki.

 

lodowka2

 

Brzydki zapach - jak się go pozbyć?

 

Jeżeli o profilaktyce przeczytaliście dopiero gdy mleko się już rozlało i po otwarciu lodówki powalił Was piekący w nozdrza swąd, to jeszcze nie koniec świata. Całe szczęście, istnieją domowe sposoby na to, by sobie z problemem poradzić - od tych najprostszych i oczywistych, po nieco bardziej wyszukane.

Zaczynamy od czynności wymienionej w pierwszym kroku profilaktyki. Czyli - gruntowny przegląd zawartości lodówki i niezwłoczne usunięcie wszelkich zepsutych produktów. Krótko mówiąc, pozbywamy się przyczyn nieprzyjemnego zapachu. Tutaj nie ma zmiłuj: co budzi wątpliwości, nosi znamiona pleśni czy też jest nieświeże, opuszcza lodówkę. Źródłem zapachu może być nawet przekrojony, stary owoc czy warzywo.

Kiedy już rozprawimy się ze wszystkimi starociami, czas lodówkę porządnie wyczyścić. Do mycia używamy letniej wody z sodą lub octem, możemy wspomóc się specjalnymi chemicznymi środkami do tego przeznaczonymi. Niektórzy polecają po prostu płyn do naczyń i ciepłą wodę.

 

lodowka3

 

Ważne jest to, byśmy wnętrze lodówki wymyli bardzo dokładnie. Staramy się zatem dotrzeć do wszelkich trudno dostępnych miejsc. Czyścimy półki i pojemniki, wszelkie uszczelki, zakamarki, także otwór odpływowy oraz pojemnik na wodę (jeśli posiadamy).

Porządnie wyczyszczoną lodówkę, po jej wyschnięciu, możemy ponownie zapełnić, mając na uwadze wszystkie zasady wymienione w pierwszej części artykułu. Jeśli chcemy się upewnić, iż przykra sytuacja prędko się nie powtórzy, możemy podjąć dodatkowe działania, które pomogą uchronić naszą chłodziarkę przed powtórką z rozrywki.

 

Domowe sposoby zapobiegawcze

 

W sklepach znajdziemy specjalne pochłaniacze zapachów, które należy umiejscowić wewnątrz lodówki. Nie są drogie, a wystarczą nawet na kilka miesięcy. Istnieje jednak spora szansa, że wszystkie potrzebne składniki, które pomogą w walce z brzydkim zapachem, znajdują się już w naszym domu. Wśród nich wymienić można:

  • koci żwirek - świetnie sprawdza się w wyciąganiu zapachów,
  • cytryna lub jabłko - przekrawamy na pół i zostawiamy w lodówce na kilka dni,
  • mielona kawa, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, wanilia lub goździki - umieszczamy porcję na półmisku,
  • brykiet - owijamy kostkę w gazetę,
  • kieliszek octu - wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

lodowka4

 

Podsumowanie

 

Brzydki zapach w lodówce to coś, czego nie powinniśmy bagatelizować. Podjęcie odpowiednich kroków zapobiegawczych pomoże nie tylko uprzyjemnić codzienne kuchenne czynności, ale także zaoszczędzić, gdy pożywienie nie będzie się nam szybko psuć. Nie zaszkodzi także przetestować różnych domowych sposobów pomagających w pozbywaniu się nieprzyjemnego zapachu i wybranie tego, który będzie nam najbardziej pasował.

Przeczytaj także: