1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

Kupno właściwej lodówki to wierzchołek góry lodowej w kwestii odpowiedniego przechowywania żywności. Okazuje się bowiem, że to wcale nie wszystko jedno, na której półce umieścimy jakie produkty, czy też jak pogrupujemy pożywienie. Od właściwego rozdysponowania przestrzeni chłodzącej zależą nie tylko walory smakowe jedzenia, ale przede wszystkim, nasze zdrowie.

Źle przechowywana żywność szybciej się psuje. A nie wszystkie jej rodzaje lubią te same warunki chłodnicze. Niektóre bakterie (jak salmonella) nie mają nic przeciwko niskim temperaturom. Warto przy tym zdawać sobie sprawę z faktu, że poszczególne półki czy szuflady w lodówkach mogą różnić się między sobą pod względem wysokości temperatury.

Najogólniej rzecz biorąc, przestrzeń w lodówce możemy podzielić na następujące obszary:

  • Dolna półka
  • Półki środkowe
  • Górna półka
  • Drzwi
  • Szuflady

Rozpoczynamy od najzimniejszego miejsca, czyli dolnej półki, znajdującej się zazwyczaj tuż nad pojemnikami na warzywa. To tu umieszczamy mięso, pamiętając jednak, by nie przechowywać go dłużej niż przez 24 godziny oraz nie trzymać w folii. Warto zaznaczyć, że po poddaniu mięsa obróbce, nie należy go ponownie umieszczać na najniższej półeczce lodówki.
Środkowe półki to miejsce, gdzie umieszczamy zwykle takie produkty, jak jajka, sery czy wędliny. Ważne, by pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze, jaja przechowujemy tak, by nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi pożywieniem. Po drugie, nie trzymamy serów razem w wędlinami, ponieważ bakterie obecne w serach żółtych mogą sprawić, iż wędliny szybciej się popsują. Po trzecie, dbamy o cyrkulację powietrza, dlatego dobrze, aby przestrzeń w tej części lodówki nie była całkowicie przepełniona. Wreszcie, staramy się, by produkty nie dotykały tylnej ściany oraz nie leżały tuż przy żarówkach.

 

lod2


Górna półka to odpowiednie miejsce na mleko oraz przetwory mleczne, bowiem w chłodniejszych miejscach szybciej do głosu dojdą szkodliwe bakterie. Na górnej półce możemy też przechowywać dżemy czy powidła.
Drzwiczki lodówki charakteryzują się wyższą temperaturą, niż pozostałe obszary. Znajdujące się w nich półeczki to odpowiednie miejsca np. dla masła czy też napojów, których nie chcemy za mocno schładzać. Tu możemy też przechowywać sosy, słoiki z przetworami, chrzan. W drzwiach lodówki mieszczą się często specjalne pojemniki na jajka.
Szuflady znajdują się na samym dole lodówki, lecz – co ciekawe – temperatura w nich panująca jest zwykle wyższa aniżeli na półeczce znajdującej się bezpośrednio nad nimi. Szuflady przeznaczone są dla warzyw, choć nie wszystkich. Świeże warzywa, jak pomidory, papryka czy ogórek, mogą w lodówce tracić swoje wartości odżywcze. O ile więc nie dysponujemy specjalną komorą charakteryzującą się odpowiednią wilgotnością i temperaturą, lepiej nie trzymajmy tych produktów w lodówce.

 

ABC przechowywania żywności

 

Stosując się do powyższych zasad, miejmy na uwadze, że o ile zazwyczaj im wyżej w lodówce, tym temperatura jest wyższa, o tyle nie jest to regułą. Nowoczesne lodówki mogą być bowiem wyposażone w specjalne szuflady i komory, charakteryzujące się specyficznymi warunkami, dostosowanymi specjalnie do poszczególnych grup żywności.
Mając to na uwadze, warto dodatkowo przestrzegać następujących zasad:

  • Kontrolujemy terminy przydatności do spożycia oraz na bieżąco usuwamy zepsutą żywność. Sposobem na uniknięcie problemu przeterminowanego jedzenia może być umieszczanie z przodu artykułów, których termin przydatności do spożycia jest najkrótszy.
  • Nie umieszczamy w lodówce gorących potraw, skutkuje to bowiem większym zużyciem prądu. Nie zapełniamy także lodówki do granic możliwości celem utrzymująnia odpowiedniej cyrkulacji powietrza.
  • Nie przechowujemy surowego miejsca w bezpośrednim sąsiedztwie potraw gotowych, jakie mamy zamiar niebawem spożyć.
  • Dokładnie pakujemy produkty o bardzo silnym zapachu.

 

Pojemnik czy folia?

 

Właściwe rozmieszczenie żywności w lodówce to jeszcze nie wszystko. Ważne jest także, w jakim opakowaniu będziemy je przechowywać.
Plastikowe pojemniki są absolutną podstawą w chłodziarkach z systemem No Frost, w których pożywienie ulega szybszemu wysychaniu. Nadają się do przechowywania większości artykułów spożywczych.

 

lod3


Stary, dobry papier śniadaniowy również znajdzie swoje zastosowanie, lecz głównie w przypadku twardych owoców i warzyw. Wilgotne produkty mogą bowiem szybko wysychać.
Kolejną opcją są folie – spożywcza oraz aluminiowa. Ta pierwsza jest bardzo dobra w przypadku przechowywania produktów o silnym zapachu oraz skutecznie zapobiegnie wysychaniu. Świetnie nadaje się na przykład do przechowywania serów.
Folia aluminiowa natomiast zabezpieczy przede wszystkim przed dostępem światła i wody, lecz również – podobnie jak w przypadku aluminiowej – doskonale ograniczy rozprzestrzenianie się intensywnego zapachu. Stosujemy ją do przechowywania ryb, wędlin czy gotowych potraw (np. na talerzu). Unikamy w przypadku nabiału, niektórych warzyw i owoców cytrusowych.

 

Instrukcja to podstawa

 

Podsumowując, warto pamiętać o pewnej grupie głównych zasad przechowywania żywności w lodówce, jednak nie należy zawsze sztywno się ich trzymać. Nie zapominajmy, że każdy model lodówki może mieć specyficzne parametry, przy których wymienione porady mogą nie mieć zastosowania. Dlatego zawsze pamiętamy o uważnym przeczytaniu instrukcji przed rozpoczęciem użytkowania lodówki.

 

Więcej o lodówkach:

 

RANKING LODÓWKI SIERPIEŃ 2016

Czy warto kupić lodówkę z funkcją NoFrost?

Czym cechują się lodówki typu side by side ?

Lodówki turystyczne – jak wybrać tę najlepszą?

 

Przeczytaj także: