1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

twardo_wody

 zakres twardości wody

 

Do uzyskiwania dobrych wyników zmywania potrzebna jest miękka woda, taka która ma niewielką zawartość wapna. W przeciwnym razie, w naczyniach wydziela się osad wapienny.



Woda bieżąca do użycia w zmywarce, w przypadku której przekraczony został określony stopień twardości powinna być zmiękczana. Taki efekt można uzyskać przy pomocy soli do zmywarek, stosowanej w układzie zmiękczania wody w zmywarce. Zapotrzebowanie na taką sól jest uzależnione od stopnia twardości naszej wody. 

Fabrycznie w większości zmywarek mamy ustawiony 1 stopień dodawania soli, system ten można regulować w zależności od potrzeb. Zazwyczaj dostępny jest system 4-stopniowy.

Dobrze jest dowiedzieć się, jaką wodą dysponujemy, a najlepiej udać się z takim zapytaniem do zakładu wodociągów.


Należy pamiętać, iż sól uzupełniamy przed włączeniem zmywarki, dzięki temu przelany roztwór soli zostanie wypłukany, zapobiegając wystąpieniu korozji w komorze zmywarki.


Po wypłukaniu soli należy napełnić ponownie pojemnik. Gdy stosujemy środki czyszczące z dodatkiem soli, można zrezygnować z dodawania tej substancji przy twardości wody około 21.


Niedozwolone jest używanie soli kuchennej oraz pastylek !

Przeczytaj także: