1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

Blat to podstawowy element każdej kuchni, a jego wybór bywa nie lada wyzwaniem. Trzeba bowiem umiejętnie połączyć aspekty praktyczne z estetycznymi. Na co więc zwrócić największą uwagę podczas zakupu?

 

 

Blat kuchenny nie ma łatwego życia. Musi znosić krojenie, ciężar różnych urządzeń, temperaturę rozgrzanych garnków czy chlapiący tłuszcz. A to wszystko ładnie wyglądając! Bo blat pełni przecież ważną funkcję reprezentacyjną – zwłaszcza gdy dysponujemy kuchnią otwartą na salon. Dokonując więc decyzji zakupowej, łatwo można popełnić kosztowny błąd. Całe szczęście, jeśli odrobimy lekcje, powinniśmy bez problemu uniknąć przykrych konsekwencji, trafnie dobierając urządzenie do naszej kuchni.

 

blat2

 

Szukając odpowiedniego blatu, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • długość blatu
  • szerokość blatu
  • grubość blatu
  • materiał blatu

 

Rozmiar ma znaczenie

 

Zaczynamy od wyboru wymiarów blatu: długości, szerokości oraz grubości. Jeśli chodzi o długość, to dobrze, jeśli uda się zminimalizować ilość łączeń. Takie rozwiązanie jest znacznie bardziej praktyczne. Im więcej bowiem szczelin, tym większe ryzyko przedostania się do nich różnych zanieczyszczeń czy po prostu wilgoci.
W przypadku szerokości kierujemy się w gruncie rzeczy jedną zasadą: blat powinien być nieco szerszy od kuchennych szafek. Tu ponownie mamy na uwadze względy praktyczne: lepiej, by ściekająca woda czy resztki pożywienia spadały na podłogę, niż np. na kuchenkę.
Grubość z kolei to parametr, jaki należy brać pod uwagę w przypadku dobierania wysokości kuchennych szafek. Dodając do siebie te dwie wielkości, otrzymamy realną wysokość.

 

Materiał blatu kuchennego

 

Znając już parametry naszego blatu, możemy zatrzymać się na dłuższą chwilę przy kwestii materiału. Mamy tu do wyboru następujące opcje:

  • Blat z kamienia naturalnego
  • Blat z kompozytu
  • Blat drewniany
  • Blat szklany
  • Blat z laminatu
  • Blat z żywicy

Bardzo popularne są blaty z kamienia naturalnego. Ich zaletą jest nie tylko ekskluzywny wygląd, ale także duża odporność na zmiany temperatur. Są także praktyczne – łatwo dbać o ich czystość. Pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na rodzaj kamienia, z jakiego wykonany będzie blat. Jeśli dysponujemy sporym budżetem, warto postawić na odporny na wilgoć granit. Alternatywę stanowi blat marmurowy, jednak ten materiał cechuje się wysokim stopniem nasiąkliwości. Zatem jeśli w naszej kuchni powietrze jest stosunkowo wilgotne, takie rozwiązanie może być dość ryzykowne.

 

blat3

 

Jeszcze droższą opcją niż granit będzie blat z kompozytu. Liczne zalety takiego rozwiązania osłodzą jednak wysoką cenę. Przede wszystkim, blat kompozytowy cechuje się sporą odpornością na zmienne temperatury oraz wilgoć, jest przy tym lekki, posiada gładką powierzchnię i może przybierać praktycznie dowolny kolor.

Ciekawym, acz nie pozbawionym wad rozwiązaniem jest blat drewniany. Z jednej strony, stawiamy na bardzo efektowny wygląd, z drugiej jednak, musimy uważać na wysokie temperatury. O kładzeniu rozgrzanych naczyń na drewnianym blacie możemy zapomnieć. Do tego dochodzi konieczność regularnej konserwacji drewna specjalnymi preparatami.

Reprezentatywny wygląd to również atut blatów ze szkła. Różnica polega jednak na tym, że przy porównywalnej cenie, blaty szklane są bardziej praktyczne. Odporność na wilgoć oraz zmienne temperatury, łatwość w czyszczeniu, odporność na różne uszkodzenia – to podstawowe zalety tego materiału. Warto rozważyć to stosunkowo nowe na naszym rynku rozwiązanie.

Podobne zalety posiadają popularne blaty z laminatu. Dodatkowo cechują się jednak niewielką wagą oraz stosunkowo atrakcyjną ceną. Dobrze jest upewnić się, że wybrany przez nas model jest dobrze wykończony – w przeciwnym razie blat może wchłaniać wilgoć.

Na koniec zostawiamy luksusową opcję, czyli blat z żywicy. Niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne, blaty z żywicy są także najdroższym z dostępnych rozwiązań.

 

blat4

 

Wybór koloru

 

Wybierając blat kuchenny, nie zapominamy także o względach estetycznych. Kolorystycznie blat powinien komponować się z pozostałymi elementami kuchni, jak meble, ściany czy też drzwi. Nie powinien odbiegać od przyjętej tonacji pomieszczenia. Do białej kuchni pasuje czarny blat, dobrą opcję stanowi także blat drewniany. Dębowa kuchnia z kolei dobrze się będzie komponować z blatem w kolorze czarnym, brązowym, czy też ciemnozielonym. Oczywiście, możliwości jest więcej, starajmy się jednak unikać sytuacji, gdy wszystkie elementy kuchni utrzymane są w tej samej tonacji.

 

Podsumowanie

 

Wybór blatu zależy od kilku czynników. Przede wszystkim od tego, w jakim stylu utrzymana będzie nasza kuchnia. Ważną kwestią jest oczywiście posiadany budżet. Do tego dochodzą nasze własne preferencje i priorytety: czy wolimy, aby blat ładniej się prezentował, ale wymagał więcej pracy nad utrzymaniem go w czystości, czy wręcz odwrotnie? Wreszcie, sporo zależy również od tego, w jak dużym stopniu zamierzamy go eksploatować. Jeśli sporo czasu spędzamy na przyrządzaniu potraw, warto postawić przede wszystkim na odporność blatu. Jeśli w kuchni jesteśmy jednak gościem, możemy zdecydować się na tańsze rozwiązanie, jak np. blat z laminatu.

Przeczytaj także: