0.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.50 (1 głos)

Piekarnik jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni, a ponieważ najczęściej jest to również najbardziej zaawansowany sprzęt, należy poświęcić chwilę uwagi przy wyborze konkretnego modelu. Dobry piekarnik powinien nie tylko ułatwić i przyspieszyć pracę w kuchni, być prosty w obsłudze, bezpieczny i łatwy w czyszczeniu, ale przede wszystkim gwarantować doskonały smak przyrządzanych dzięki niemu potraw.

 

piekarnik_amica

Obecnie wybór piekarników na naszym rynku jest ogromny, ponieważ każdy szanujący się producent AGD ma w swojej ofercie co najmniej kilkanaście różnych modeli, a każdy z nich ma od kilku do kilkudziesięciu unikalnych funkcji.

Wybór piekarnika powinniśmy zacząć od projektu kuchni, gdyż już na wstępie należałoby określić, czy piekarnik z płytą będą stanowiły tandem czy będą to dwa całkowicie niezależne urządzenia. W pierwszym przypadku do wyboru mamy piekarniki zintegrowane z płytą (posiadają one pokrętła do regulacji mocy grzewczej płyty) lub urządzenia samodzielne. Wybierając piekarnik zintegrowany, należy zwrócić szczególną uwagę na płyty grzewcze, jakie do niego pasują. Przy tych piekarnikach wybór płyt jest mocno ograniczony.

1. zabudowa w słupku

 

zabudowa_supkowa



Przy wyborze piekarnika niezależnego nie jesteśmy już zmuszeni do instalowania go bezpośrednio pod płytą. W nowoczesnych kuchniach często wybierana jest zabudowa w tak zwanym "słupku", czyli w szafce na wysokości rąk, gdzie najwygodniej będzie się go używać.


Kolejnym krokiem jest ustalenie jak często wykorzystywany jest piekarnik. W przypadku częstego korzystania, wyposażenie urządzeń w automatyczne programy pieczenia jest sporym udogodnieniem. Są to fabrycznie ustawione czasy grzania wraz z odpowiednim wyborem grzałek z temperaturą nagrzania. Z pomocą takich piekarników jest możliwe  zrobienie pizzy, wypieczenie chleba, upieczenie ciasta czy mięsa. Programy te bardzo ułatwiają korzystanie z piekarnika, ponieważ ilość montowanych grzałek pozwala na ogrom kombinacji ich wykorzystywania. Tu najczęściej spotkać możemy:

- grzałkę górną
- grzałkę dolną
- grzałkę grilową dużą
- grzałkę grilową małą
- wentylator
- wentylator z grzałką (zwany termoobiegiem)


Wyposażenie w odpowiednie grzałki jest dosyć ważne. Dla przykładu - osoby lubiące grillować powinni mieć piekarnik z grzałkami grillowymi, a użytkownikom kochającym pieczenie ciast przyda się termoobieg.

 

W nowoczesnych piekarnikach można spotkać dodatkowe funkcje, takie jak:
 
  • Szybkie nagrzewanie pozwala na szybkie rozgrzanie piekarnika, bez zwiększonego poboru energii. Po nagrzaniu do odpowiedniej temperatury piekarnik sam się przełącza do odpowiedniego trybu grzania.
  • Rozmrażanie, które powoduje łagodne rozmrażanie potraw przy użyciu samego wentylatora.
  • Termosonda, która jest urządzeniem służącym do kontroli temperatury wewnątrz potrawy, które po osiągnięciu odpowiedniej temperatury pieczeni, automatycznie wyłączy piekarnik.
  • Podwójna komora, która pozwala na pieczenie dwóch różnych potraw jednocześnie, (przy dwóch różnych temperaturach) bez możliwości mieszania się zapachów.

 

3. podwójna komora piekarnika

f1



Po przeanalizowaniu funkcji piekarnika, należałoby zastanowić się nad komfortem jego użytkowania. Najtańsze piekarniki wyposażone są w tzw. prowadnice drabinkowe. Jest to nic innego jak nacięcia na ściankach piekarnika, umiejscowione na odpowiednich wysokościach. Umożliwiają one wsunięcie blachy lub szkła z potrawą. Niestety, przy wysuwaniu blachy traci ona trzymanie boczne i należy jedną ręką ją podtrzymywać, co utrudnia ewentualne doprawienie potrawy. By tego uniknąć, producenci coraz częściej stosują prowadnice teleskopowe lub całe wózki. Prowadnice działają na zasadzie identycznej jak zwykła szuflada - całą blachę z pieczenią można bezpiecznie wysunąć z piekarnika. Na rynku spotkać można również piekarniki z wózkiem. Efekt dla użytkownika jest identyczny, jak w piekarnikach z prowadnicami, z tą różnicą, iż wraz z blachami, z piekarnika wysuwa się także jego front. Prowadnice teleskopowe sprawdzają się lepiej niż wózki, w których front może nieznaczne przeszkadzać w dostaniu się do potrawy.

4. prowadnice teleskopowe

prowadnice_teleskopowe_piekarnik

Warto wiedzieć, że w wielu piekarnikach nie występują fabrycznie zamontowane prowadnice teleskopowe, co nie oznacza że nie można ich mieć. Bardzo często prowadnice stanowią wyposażenie dodatkowe piekarnika i w razie potrzeby można je oddzielnie dokupić oraz zamontować. Takie prowadnice są najczęściej dwu lub trzy poziomowe.


Kolejną funkcją poprawiającą komfort użytkowania to funkcja samoczyszczenia piekarnika. Obecnie na rynku najczęściej można spotkać:

- czyszczenie pyrolityczne
- czyszczenie katalityczne
- łatwoczyszczące emalie

Czyszczenie przez pyrolizę powoduje nagrzanie wnętrza piekarnika do temperatury około 500 stopni, która powoduje spalenie na popiół wszystkich zanieczyszczeń w jego wnętrzu. Po zakończeniu procesu wygrzewania wystarczy tylko wymieść popiół. W piekarnikach tych można także często spotkać specjalne blachy i ruszty, które można poddawać pyrolizie. Przy takiej kombinacji możemy zapomnieć o uciążliwym czyszczeniu blach czy wnętrza piekarnika.


Czyszczenie przez katalizę przypomina czyszczenie pyrolityczne, z tą różnicą, iż osiągane jest ono poprzez specjalne wkłady katalityczne, nagrzewające się do około 350 stopni. Wadą tego rozwiązania jest fakt, że wkłady te z czasem się zużywają i podlegają wymianie.


W mniej zaawansowanych piekarnikach zastosowana jest łatwoczyszcząca emalia, która utrudnia przyleganie zanieczyszczeń do ścianek piekarnika.


Innym, równie ważnym wyznacznikiem przy wyborze piekarnika jest bezpieczeństwo użytkowania, co jest szczególnie istotne, gdy w domu są małe dzieci. Pamiętać należy, iż podczas korzystania z piekarnika jego obudowa wraz z drzwiami nagrzewa się do kilkudziesięciu stopni. Dlatego wielu producentów stosuje tak zwany "chłodny front", chroniący użytkownika przed oparzeniem przy przypadkowym dotknięciu obudowy (obudowa nie powinna przekraczać wtedy 50 stopni). Innymi ważnymi zabezpieczeniami są blokada przed przypadkowym włączeniem piekarnika (włącznie piekarnika może odbyć się po wciśnięciu kombinacji przycisków), blokada otwarcia drzwi oraz automatyczny wyłącznik, który wyłączy piekarnik, gdy ten działa niewspółmiernie długo.

5. chłodny front

zimna_szyba_piekarnik_bosch

KLASYFIKACJA PIEKARNIKÓW:

Piekarniki gazowe są to modele o szerokości około 60 centymetrów i pojemności około 60 litrów. Bezpieczeństwo użytkowania zapewniają zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu i chłodne drzwi.

Piekarniki elektryczne dostępne są w trzech rozmiarach: standardowym, kompaktowym, XXL. Mają szereg innowacyjnych rozwiązań, przykładowo automatyczne programy pieczenia, które same dopasowują czas i temperaturę do rodzaju potrawy.

Piekarniki elektryczne parowe oferują możliwość pieczenia na parze z wykorzystaniem różnych stopni wilgotności, w zależności od wybranego programu. Bezpieczeństwo użytkowania zapewniają takie zabezpieczenia, jak system schładzania oparów czy blokada uruchomienia podczas pirolizy (automatycznego programu czyszczącego).

Piekarniki elektryczne z funkcją pary oferują funkcje tradycyjnego pieczenia, a także możliwość użycia pary. To doskonała propozycja dla osób ceniących zróżnicowaną kuchnię.

Piekarniki z funkcją mikrofal gwarantują oprócz tradycyjnych funkcji piekarnika, wykorzystanie mikrofal. Można używać urządzenia jako mikrofalówki i/lub piekarnika.

 

OPIS FUNKCJI:

Chłodne drzwi - potrójne lub poczwórne przeszklenie drzwiczek pozwala na obniżenie ich temperatury podczas pieczenia do około 50 stopni.

Grzanie dolne - doskonałe do przyrumienienia potraw od spodu czy dopiekania.

Grzanie górne – można stosować do przyrumieniania i zapiekania dań od góry.

Grzanie górne/dolne – to tradycyjne sposoby nagrzewania, dzięki którym można przygotować większość dań.

Termoobieg 3D – funkcja gwarantująca równomierne rozłożenie ciepła we wnętrzu piekarnika.

Pieczenie na parze – para nagrzewa komorę piekarnika i pozwala na przygotowanie dań z zachowaniem ich wartości odżywczych, mikroelementów i witamin.

Piroliza - automatyczny program czyszczący wnętrze piekarnika. Zabrudzenia wypalane są w temperaturze około 500 stopni, a pozostały pył wystarczy usunąć wilgotną szmatką.

Emalie łatwoczyszczące - pokrywające komorę piekarnika emalie. Ich powierzchnia jest gładka, pozbawiona porów, dzięki czemu zabrudzenia łatwo nie przywierają.

Powłoka Antifingerprint - specjalna powłoka zabezpieczająca stalowe fronty przed śladami palców.

 

NAJBARDZIEJ POPULARNI PRODUCENCI PIEKARNIKÓW:

AEG – niemiecka marka, która obecnie należy do Grupy Electrolux. W jej portfolio znajdują się okapy, piekarniki, płyty grzewcze.

AMICA – polska marka z Wronek pod Poznaniem. Powstała w roku 1921 i specjalizuje się w sprzęcie grzejnym, ale w jej portfolio znajdziemy także okapy i piekarniki.

BOSCH – niemiecka marka należąca do firmy B/S/H. Powstała w 1967 roku, a w jej portfolio znajdują się zarówno sprzęty dużego, jak i małego AGD.

BEKO – turecka marka powstała w 1944 roku. W portfolio marki znajdziemy duży sprzęt AGD, zarówno wolnostojący, jak i do zabudowy.

GAGGENAU – niemiecka firma, której korzenie sięgają 1683 roku, a należy do koncernu B/S/H. Specjalizuje się głównie w sprzęcie do zabudowy.

ELECTROLUX – szwedzka firma powstała w 1910 roku. Specjalizuje się w sprzęcie dużym, jak i małym. Do firmy Electrolux należą AEG i Zanussi.

FRANKE - szwajcarska firma założona w 1911 roku, a w jej ofercie znajduje się duże AGD i armatura kuchenna.

GORENJE – marka pochodzi ze Słowenii, w jej portfolio są okapy, piekarniki, płyty grzewcze.

HOTPOINT – brytyjska marka, której dystrybucją w Polsce zajmuje się firma Indesit Company.

INDESIT – włoska marka w swojej ofercie ma duży sprzęt AGD – zarówno wolnostojący, jak i do zabudowy.

MIELE – niemiecka firma, która zajmuje się produkcją szerokiej gamy urządzeń gospodarstwa domowego, między innymi pralek, płyt grzejnych, zmywarek, piekarników, kuchenek mikrofalowych, ekspresów do kawy, odkurzaczy.

SAMSUNG – koreańska marka założona w 1938 roku. Zajmuje się ona produkcją i dystrybucją sprzętu IT, RTV, AGD oraz telefonii komórkowej.

SIEMENS – niemiecka marka, której korzenie sięgają 1847 roku. Należy do koncernu B/S/H, a w jej portfolio znajdziemy duże i drobne AGD.

SMEG –jest jedną z czterech marek należących do Dom Bianco, powstała w 1948 roku.

TEKA – w Polsce Teka swoją działalność rozpoczęła w 1994 roku, a jej siedziba znajduje się w podwarszawskim Pruszkowie.

WHIRLPOOL – firma powstała w 1911 roku w St. Joseph, Michigan, USA, na rynku polskim obecna od 1993 roku.

ZANUSSI – włoska marka powstała w 1916 roku, należąca do Grupy Electrolux.

Przeczytaj także: