Lodówki poradniki

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)
Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

 

Chłodziarka do wina

to urządzenie, które bez wątpienia zasługuje na miano ciekawego gadżetu. Jest z pewnością przydatne, ale też atrakcyjnie wygląda. Sprawdzi się zarówno w przypadku koneserów wina, jak i użytkowników, którzy różnego rodzaju trunki podają od wielkiego święta. Warto zastanowić się nad kupnem urządzenia, lecz najpierw poznać jego zalety i wady, a także zapoznać się z parametrami.

Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

 

Zepsute jedzenie czy niezdrowy fast food – dylemat doskonale znany wszystkim urlopowiczom, lubującym się w wypadach na piknik czy nad jezioro. Gdyby tylko istniał sposób na uchronienie naszego pysznego, domowego pożywienia przez niszczycielską siłą upałów… Ale chwila! Sposób istnieje, jest łatwo dostępny i w dodatku na każdą kieszeń. Mowa o lodówkach turystycznych, które rozwiążą odwieczny problem z wycieczkowym prowiantem. Czym jednak powinniśmy się kierować podejmując decyzję o zakupie, by wybrać tę najlepszą?

Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

Lodówki typu side by side należą do grona najbardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń. Są równocześnie sporo droższe niż jednodrzwiowe odpowiedniki oraz wymagają wygospodarowania większej ilości miejsca w kuchni. Sprawdzą się w przypadku dużych rodzin, a także użytkowników, którzy cenią sobie nowoczesną aranżację wnętrz. Lodówki typu side by side, zwane również amerykańskimi, cechują się tym, że komory chłodziarki oraz zamrażarki umiejscowione są obok siebie, czyli inaczej niż w przypadku standardowych lodówek.

 

Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

Lodówka turystyczna to urządzenie, które dla wielu użytkowników stanowi podstawę podczas podróży – zarówno tych krótszych, jak i tych trwających zdecydowanie dłużej niż jeden dzień. Ważne jest, aby wybrać takie urządzenie, które będzie w pełni spełniało nasze oczekiwania. Dobrej jakości lodówka turystyczna pozwoli na przechowanie sporej ilości prowiantu i uchroni przed jego zepsuciem. Produkty zachowają świeżość, a użytkownik będzie mógł w pełni cieszyć się wyjazdem.

Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

Mogłoby się wydawać, że sposób przechowywania żywności we wnętrzu chłodziarki nie ma większego znaczenia. Faktem jest jednak, że istnieją pewne reguły, które określają jak prawidłowo składować produkty spożywcze, aby zachowały swą świeżość przez długi czas. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które mogą okazać się pomocne podczas umieszczania zakupów w komorze chłodziarki. Mamy nadzieję, że poszerzą one Państwa wiedzę na temat odpowiedniego i świadomego przechowywania produktów.

 

Większość z nas z pewnością nie przywiązuje większej uwagi do umieszczania poszczególnych produktów we wnętrzu chłodziarki. O ich lokalizacji decyduje zazwyczaj przypadek, a siłą sprawczą jest pośpiech. Warto jednak uświadomić sobie, że każda chłodziarka jest podzielona na strefy, które są odpowiednie dla przechowywania określonych produktów spożywczych. Wskazane jest, aby przed włożeniem produktów do wnętrza chłodziarki umieścić je w specjalnych pojemnikach czy owinąć folią, gdyż pozwoli to na przedłużenie świeżości oraz zapobiegnięcie mieszaniu się zapachów i smaków.

 

 

lodówka

 

 

Okazuje się, że temperatura na różnych poziomach chłodziarki osiąga odmienny poziom. Oczywiście na rynku dostępne są nowoczesne urządzenia, które zostały wyposażone w systemy odpowiadające za równomierne rozprowadzanie chłodnego powietrza we wnętrzu komory, jednak nie jest to na dzień dzisiejszy standardem. W przypadku mniej zaawansowanych technologicznie urządzeń temperatura waha się w zależności od miejsca. W niektórych przypadkach można spotkać się z dołączonymi przez producenta oznaczeniami, które wskazują użytkownikowi, jakie produkty należy przechowywać w danym miejscu.

 


Przede wszystkim, w pierwszej kolejności trzeba nadmienić, że temperatura na górnej półce jest zawsze najwyższa i osiąga poziom około 8 – 10 stopni. Są to warunki odpowiednie do przechowywania produktów mlecznych, takich jak jogurty, mleko, kefiry. Panujące warunki zapobiegają ich szybkiemu zepsuciu – w niższej temperaturze rozwijają się szkodliwe bakterie. Górna półka jest również doskonała do przechowywania przetworów, takich jak dżemy czy konfitury, a także przygotowywanych na bieżąco dań czy ciast, które wymagają jedynie delikatnego schłodzenia.

 

 

lodówa

 

 

W przypadku półek mieszczących się pośrodku temperatura waha się w przedziale od 5 – 8 stopni. Warunki te pozwalają na przechowywanie produktów, które muszą zostać spożyte w krótkim czasie, przykładowo wędlin, jajek, kiełbas, masła czy nabiału, a także gotowych dań (jak pozostałości z obiadu). Można powiedzieć, że środkowe półki sprawdzają się w przypadku przechowywania produktów, których termin spożycia jest ściśle określony.

 

Półki położone najniżej są odpowiednie do przechowywania produktów wymagających najniższej temperatury, czyli surowych mięs czy ryb. Temperatura w tych miejscach osiąga zazwyczaj poziom około 2 stopni. Warto mimo wszystko zdawać sobie sprawę z faktu, że tego typu produkty muszą zostać spożyte w ciągu maksymalnie 2 dni lub zostać od razu zamrożone.

 


W standardowych chłodziarkach dostępne są również szuflady, w przypadku których temperatura osiąga poziom około 10 stopni, a wilgotność jest stosunkowo wysoka. Są to idealne warunki do składowania owoców oraz warzyw (lecz nie wszystkich!). Warto pamiętać, aby wyjmować produkty z folii! W innym przypadku dochodzi do rozwoju szkodliwych substancji. Dolne szuflady sprawdzą się także w przypadku przechowywania twardych serów.

 

Nie można także pominąć drzwi chłodziarek. W tym miejscu panuje temperatura około 10 stopni, więc sprawdzi się w przypadku przechowywania produktów nie narażonych na szybkie psucie. Mowa tutaj o olejach, sosach (keczup, majonez), sokach w kartonach. Produktom tego typu z pewnością nie zaszkodzi niestabilność warunków spowodowana częstym otwieraniem drzwi oraz dopuszczaniem powietrza z zewnątrz.

 

 

komora

 

Bardziej zaawansowane technologicznie urządzenia są coraz częściej wyposażane w specjalne strefy czy komory, które są dedykowane poszczególnym produktom. Trzeba przede wszystkim wymienić komorę zwaną w zależności od producenta komorą Bio, Fresh, Zero czy komorą świeżości. Tego typu strefy są dedykowane produktom świeżym, takim jak mięsa, ryby, warzywa czy owoce. Można spotkać się również z komorami wyposażonymi w funkcje regulacji wilgotności oraz temperatury.

 

Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu żywności możliwe jest zachowanie jej świeżości, smaku oraz zapachu na dłużej. Warto wziąć pod uwagę wymienione uwagi i nie obawiać się szybkiego psucia przechowywanych produktów.

Lodówki poradniki
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

 

Podczas zakupu i późniejszego użytkowania lodówki warto pamiętać o paru istotnych kwestiach.  Lodówka to sprzęt mający służyć użytkownikowi długie lata, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup. Wbrew pozorom, właściwe korzystanie także ma niebagatelny wpływ na poziom zadowolenia z nowego urządzenia.