1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

Przy zakupie garnków do płyty indukcyjnej należy zwrócić uwagę czy są przeznaczone do tego typu płyt. Warto sprawdzić, jak wygląda dno garnka, a także jaka jest jego średnica. Istotny jest też materiał, z którego naczynie zostało wykonane.

 

 

Jak sprawdzić czy garnek nadaje się do użycia na płycie indukcyjnej?

 

Dno garnka, którego można użyć na płycie indukcyjnej, powinno być ferromagnetyczne, tzn. przewodzić prąd elektryczny. Zmieniając kuchnię gazową na indukcyjną niekoniecznie trzeba jednak kupować specjalne naczynia. Przykładając magnes do dna garna można samemu sprawdzić czy będzie nadawał się do użytku na indukcji. Jeśli dno przyciąga magnes, z powodzeniem można w nim gotować na nowej kuchence.

 

 dno garnka

Garnki przeznaczone specjalnie do użycia na płycie indukcyjnej są oznaczone wzorem spirali.

 

 

Dno garnka do kuchni indukcyjnej - najważniejszy element

 

Dno garnka do indukcji powinno być idealnie płaskie, bez żadnych wytłoczeń. Dzięki takiej budowie płyta pod garnkiem uruchomi się i będzie można jej użyć. Płaskie dno zapewnia też dobry przepływ prądu przez naczynie, a co za tym idzie, szybkie nagrzanie się garnka.

Niektóre modele produkowane do indukcji mają na dnie wyżłobione logo producenta. Lepiej ich nie kupować, ponieważ płyta może nie wykryć naczynia, którego dno nie jest równe.

 

 

kuchenia indukcyjna

 

 

Średnica naczyń do kuchni indukcyjnej

 

Średnica naczyń, których będziemy używać na kuchni indukcyjnej, jest bardzo istotna w przypadku, gdy pole grzewcze nie obejmuje całej powierzchni płyty. Są na niej zazwyczaj cztery miejsca, na których można postawić naczynie. Garnki do indukcji nie powinny mieć pola mniejszego niż średnica pola grzewczego. Płyta może ich bowiem nie wykryć i nie włączyć się. Z kolei garnki przekraczające średnicą pole grzewcze nie nagrzeją się w miejscach, które nie stoją na polu.

 

 

garnki tefal

 

 

Z jakiego tworzywa mogą być wykonane garnki do płyty indukcyjnej?

 

Naczynia do płyty indukcyjnej powinny być wykonane z tworzywa, które jest odporne na działanie wysokich temperatur, środków chemicznych i uderzenia. Najczęściej produkuje się garnki ze stali nierdzewnej bądź odpornego stopu. Czasem można kupić też indukcyjne garnki ceramiczne. Ich dno jest przystosowane do płyty indukcyjnej.

Do indukcji nie należy kupować garnków ze szkła, aluminium i miedzi, ponieważ nie wytwarzają pola elektromagnetycznego. Płyta po prostu ich nie wykryje i nie włączy się.

Przy zakupie naczyń do kuchni indukcyjnej warto też zwrócić uwagę na pokrywkę i rączkę. Najlepiej, aby były wykonane z tworzywa, które nie przewodzi ciepła. W innym przypadku, będą się szybko nagrzewały. Pokrywka powinna mieć też otwór, przez który będzie wylatywała para.

Przeczytaj także: