5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 głos)

 

Na pierwszy rzut oka, zakup okapu wydaje się prostą sprawą. Wszak cóż to za filozofia wybrać urządzenie, które ma jedynie pochłaniać dym i zapach? W praktyce okazuje się jednak, iż nie jest to wcale taka „bułka z masłem”. Mnogość funkcji, design urządzenia czy też wielkość naszej kuchni mogą wydatnie wpłynąć na naszą decyzję.

Okap spełnia kilka zadań, które stanowią znaczące udogodnienie w funkcjonowaniu naszej kuchni. W zasadzie, trudno sobie bez niego wyobrazić przyrządzanie potraw. Dlaczego? Przede wszystkim, ze względu na wydzielane podczas kucharzenia nieprzyjemne zapachy, opary czy tłuszcz. Okap zapewni, że wszystkie te substancje zostaną wchłonięte, miast osadzać się na naszych meblach. Druga sprawa, to dodatkowe źródło światła, które czasami może okazać się bardziej potrzebne niż zwisająca z sufitu lampa.

Podejmując decyzję o zakupie okapu, powinniśmy w pierwszej kolejności poznać poszczególne rodzaje tego urządzenia, jakie możemy napotkać na rynku. Wśród nich wyróżniamy:

  • Kominowy
  • Wyspowy
  • Podszafkowy
  • Teleskopowy
  • Blatowy

Okap kominowy – zwany inaczej przyściennym, to samodzielnie wisząca konstrukcja, zawierająca komin z rurą doprowadzoną do szybu wentylacyjnego. Okapy kuchenne są spore gabarytowo, za to cechuje je nowoczesny design i styl oraz wysoka wydajność, a przy tym niskie koszty eksploatacji. Plusem jest także to, iż zanieczyszczenia są odprowadzane do szybu wentylacyjnego.

Okap wyspowy – podobnie jak w przypadku kominowych, okapy wyspowe są sporych rozmiarów, tyle że montuje się ja na ścianie, a nie na suficie. Posiadają podobne cechy, są jednak bardzo drogie w zakupie i instaluje się je głównie w większych kuchniach.

Jeśli szukamy rozwiązania niedrogiego oraz pasującego do mniejszej kuchni, to warto rozważyć zakup okapu podszafkowego. Wadą takiej opcji są jednak wysokie koszty eksploatacji urządzenia oraz stosunkowo niska wydajność.

 

okap 2

 

Innym rozwiązaniem jest okap teleskopowy – umieszczany w szafce kuchennej, uruchamia się po otwarciu specjalnej szuflady. Jest to urządzenie wydajne, zapewniające dodatkową przestrzeń, działa jednak w obiegu zamkniętym. Ostatnim, a przy tym najnowszym na rynku urządzeniem jest okap blatowy, który montuje się na blacie kuchennym.

 

Jak dopasować okap do kuchni?

 

Jeśli znamy już zalety i wady poszczególnych rodzajów okapów, możemy zastanowić się nad doborem wybranego urządzenia do naszej kuchni. Tutaj kluczową rolę pełni wielkość posiadanego pomieszczenia – to do niego dopasowuje się wydajność okapu.
Wydajność okapu to parametr, który określa się w metrach sześciennych na godzinę. Pokazuje on, ile wynosi maksymalna ilość przefiltrowanego w ciągu godziny powietrza. Przyjmuje się, iż okap powinien dokonać sześciokrotnej wymiany całego powietrza w owym czasie.
Jak więc obliczyć docelową wydajność okapu?
Wzór jest bardzo prosty: mnożymy powierzchnię kuchni przez jej wysokość, a następnie wynik ponownie mnożymy przez 6. Najmocniejsze okapy osiągają wydajność nawet 800 metrów sześciennych na godzinę.

 

okap 3

 

Dopasowując okap do naszej kuchni, powinniśmy zwrócić uwagę jeszcze na kilka istotnych cech urządzenia:

  • Gabaryty
  • Głośność
  • Tryb pracy

Rozmiar okapu jest związany z wielkością pomieszczenia. Jak już pisaliśmy, do mniejszych kuchni dobrym wyjściem będzie okap podszafkowy. Większe pomieszczenia mogą z kolei być odpowiednie dla okapu kominowego lub wyspowego. Warto pamiętać, iż szerokość okapu powinna być co najmniej równa szerokości kuchenki.

Pamiętajmy także o kwestii hałasu. Okap pracujący na wyższej wydajności może być pod tym względem uciążliwy, zwłaszcza, gdy kuchnia jest połączona z salonem. Warto więc zwrócić uwagę na tę kwestię przed zakupem.

Ważny element stanowi tryb pracy okapu. Wyróżniamy pochłaniacz oraz wyciąg.
W tym drugim wariancie, okap działa w obiegu otwartym. Wszelkie zapachy i zanieczyszczenia są więc pochłaniane oraz wydalane do szybu wentylacyjnego. Pamiętajmy jednak, że wyciągu nie powinno się stosować, gdy w danym pomieszczeniu mamy urządzenia, które odprowadzają spaliny do kominów o ciągu naturalnym. Grozi to odwróceniem ciągu w kominie, a w konsekwencji – zasysaniem spalin do domu.
Drugim wyjściem jest pochłaniacz, który zassane powietrze filtruje, po czym wydaja je z powrotem. Jeśli posiadamy podłączenie do szybu wentylacyjnego, zaleca się inwestycję w urządzenie działające w trybie wyciągu. Skuteczniej eliminuje ono bowiem kuchenne zanieczyszczenia.

A skoro o zanieczyszczeniach mowa, warto poruszyć temat filtrów. W okapach możemy założyć dwa rodzaje: przeciwtłuszczowe, których zadaniem – jak sama nazwa wskazuje - jest pochłanianie tłuszczu, oraz węglowe, filtrujące nieprzyjemne zapachy.

 

okap 4

 

Na co zwracać uwagę w pierwszej kolejności?

 

Decydując się na zakup okapu, możemy napotkać mnóstwo ciekawych funkcji czy różnych udogodnień. Co powiecie na sterowanie pilotem? A może dodatkowa regulacja oświetlenia, system wyciszający lub sensor automatycznie włączający urządzenie po wykryciu nadmiernej wilgotności powietrza?

Wszystko to mogą być przydatne opcje, pamiętajmy jednak, by w pierwszej kolejności skupić się na trzech podstawowych elementach: dostępie do szybu wentylacyjnego, poziomie hałasu oraz wydajności okapu. Wszystko to mając na uwadze wielkość naszej kuchni.

Przeczytaj także: