1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 0.00 (0 głosów)

 

Zawrotne tempo współczesnego życia sprawia, że zbyt często musimy iść na kompromisy z własnym zdrowiem oraz samopoczuciem, choćby w jakże istotnej kwestii odżywiania. Nie wszyscy jednak godzą się na spożywanie lunchu w firmowej stołówce, zamawianie gotowych dań czy - o zgrozo - opieranie codziennej diety na fast foodach. Zamiast tego decydują się na maksymalne ułatwienie sobie przygotowywania posiłków. Na przykład, inwestując w szybkowar.

 

Patrząc na zdjęcia, możecie odnieść wrażenie, że autor się pomylił. "Toż to zwykły garnek! O co tyle krzyku?" - powiecie, rozkładając ręce przed monitorem. Otóż pewne oklepane powiedzenie mówi, że pozory mylą. Ten niby-zwykły garnek mocno udogodni i przyspieszy pracę w kuchni. Dzięki wyjątkowo szczelnej pokrywce, ciśnienie w szybkowarze może osiągnąć poziom nawet dwóch atmosfer, zaś gotowanie potraw odbywa się w temperaturze sięgającej 120 stopni Celsjusza.

 szybkowar2

Proste? Proste. A jakie praktyczne! Zakup szybkowaru pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas i energię, ale także wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, bowiem przygotowywane w nim potrawy lepiej zachowują witaminy oraz minerały.
Przy okazji, dla osób niezbyt pewnie czujących się w kuchni, mamy dobrą wiadomość: szybkowar jest prosty w obsłudze, za to bardzo trudno w nim będzie cokolwiek przypalić. Wszystko dlatego, że dzięki wyjątkowej szczelności, doskonale zatrzymuje on parę wodną, zapewniając potrawom wilgotność.

 

Rodzaje szybkowaru

 

Skoro omówiliśmy już sobie podstawy działania naszego niezwykłego garnka, możemy przejść do szczegółów, które ułatwią wybór właściwego modelu.
Podstawowy podział pozwala wyróżnić szybkowary: klasyczne oraz elektryczne.

Szybkowary klasyczne można opisać jako garnki ze specjalną pokrywką wyposażoną w zawór. Wykonane zwykle ze stali, ustawia się na płycie grzewczej. Są tańsze niż inne modele, cechują się także prostą budową.

Szybkowary elektryczne różnią się od klasycznych przede wszystkim tym, że podłącza się je bezpośrednio do prądu. Nie potrzebujemy więc dostępu do kuchenki. Dodatkowym udogodnieniem są nowoczesne funkcje, jak ustawienie czasu, automatyczne wyłączenie czy różne programy gotowania.

 

szybkowar4

 

Materiał

 

Wybór materiału z jakiego wykonany będzie szybkowar sprowadza się praktycznie do jednego pytania: aluminium czy stal nierdzewna?

 

Główną zaletą urządzeń wykonanych ze stali nierdzewnej jest ich trwałość. Stal jest niezwykle wytrzymała, ma gładką powierzchnię, a do tego nie wydziela charakterystycznego, metalicznego zapachu. Niestety, wolno i nierównomiernie się nagrzewa, stanowiąc gorszy przewodnik ciepła, aniżeli aluminium.

 

Niestety, nie ma róży bez kolców - ten drugi materiał również znacznie szybciej traci ciepło. W dodatku, nie ma takiej odporności na uszkodzenia, jak stal. Jest jednak lżejszy i tańszy. Ważna rada: jeśli decydujemy się na szybkowar z aluminium, postawmy na model wykonany z aluminium anodowego.

 

Złotym środkiem może okazać się zakup modelu stalowego z wbudowanym aluminiowym pierścieniem, co pozwoli usprawnić kwestię nagrzewania się urządzenia przy zachowaniu zalet, jakie posiada stal nierdzewna.

 

Pojemność

Ważną kwestią przy wyborze szybkowaru jest pojemność. Tutaj czyha na nas drobna pułapka: zwykle podaje się całkowitą pojemność urządzenia. Jednak należy mieć na uwadze fakt, że aby szybkowar działał jak należy, musi mieć pewną pozostawioną przestrzeń. Zwykle więc faktycznie będziemy mogli wykorzystać w granicach 2/3 całkowitej pojemności urządzenia.

 

szybkowar3

 

Na rynku napotkamy głównie na szybkowary o pojemności w granicach 2-8 litrów. Największą popularnością cieszą się urządzenia 6-litrowe, polecane dla 4-osobowej rodziny. Szybkowary o pojemności czterech litrów mogą się okazać w sam raz dla singli. Mniejszych urządzeń raczej się już nie zaleca. Z kolei większe będą nas więcej kosztować.

Z pojemnością wiąże się także średnica. Tutaj lepiej postawić na szersze urządzenie. Pojemny ale wąski szybkowar może być niewygodny w obsłudze. W dodatku przy urządzeniach o małej średnicy, pewne potrawy mogą się zwyczajnie nie zmieścić.

 

Wykonanie

 

Decydując się na zakup szybkowaru, warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka aspektów związanych z jego wykonaniem, takich jak:

 

-Regulator ciśnienia

-Zawory

-Uchwyty

-Dno


Regulator jest bardzo ważnym elementem szybkowaru, ponieważ pozwala on na dostosowanie ciśnienia panującego wewnątrz urządzenia. Uchwyty i zawory zapewnią z kolei należyte bezpieczeństwo. Zwykle szybkowary są wyposażone w jeden uchwyt z zatrzaskiem. Zawory powinny być dwa: klasyczny i bezpieczeństwa, chroniący przed ewentualną eksplozją.
Nie zapomnijmy także o blokadzie pokrywy oraz szczelnej uszczelce.
Dobrze, aby szybkowar posiadał dno wykonane z kilku warstw. Może to poprawić nagrzewanie się urządzenia.

 

Podsumowanie

 

Szybkowar to intrygująca opcja dla wszystkich, którzy nie narzekają na nadmiar wolnego czasu, a nie chcą z tego powodu rezygnować z jakości pożywienia. Oczywiście, przy założeniu, że nie posiadają już innego urządzenia rozwiązującego ów problem, jak np. Thermomix.


Decydując się na zakup szybkowaru, warto wziąć pod uwagę fakt, że samo korzystanie z tego urządzenia pozwoli nam zaoszczędzić nie tylko czas, ale także pieniądze. Dlatego decydujmy się na modele przynajmniej ze średniej półki cenowej, które zapewnią należytą jakość wykonania oraz wszystkie niezbędne elementy. Pozostaje jeszcze kwestia doboru odpowiedniego dla nas rozmiaru i możemy cieszyć się szybko przyrządzanymi, pełnowartościowymi potrawami każdego dnia.

 

 

Przeczytaj także: