5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 5.00 (1 głos)


Gotowanie na parze to bardzo zdrowy sposób przygotowywania posiłków. Dzięki takiej formie obróbki, produkty zachowują większość witamin i składników mineralnych, są delikatne w smaku i nie potrzebują dużej ilości soli.
Na rynku jest mnóstwo różnych urządzeń do przygotowywania tego typu posiłków. Wsród nich są specjalne wkłady do gotowania na parze, które pojawiły się ostatnio w Lidlu (podobne akcesoria znajdziemy również w innych sklepach).

 


Wkład do gotowania na parze- jak używać?


Sitko jest zrobione ze stali nierdzewnej. Jest zapakowane w małe kartonowe pudełko, a po wyjęciu dostajemy produkt o naprawdę małych gabarytach. Jego wielkość można regulować. Ma to ogromne plusy. Po pierwsze zmieści się nawet w najmniejszej kuchni, po drugie można używać razem z garnkami o różnej wielkości.

 

wklad do gotowania na parze

 

Po rozłożeniu sitko przypomina trochę kosz na owoce lub paterę na ciasto.

 

parowanie warzyw

 

 

Użytkowanie sitka jest bardzo proste. Wystarczy na dno garnka wlać trochę wody, nałożyć sitko, potem to, co chcemy ugotować, następnie przykryć i parować określoną ilość czasu.

 

kalafior gotowany na parze

 

Parowar a sitko do gotowania na parze- co wybrać?


Parowar jako bardziej zaawansowane technologicznie urządzenie ma bez wątpienia więcej funkcji i możliwości. Przede wszystkim dzięki kilku wkładom można przygotować cały obiad w jednym czasie. Bardzo wygodne jest też ustawianie czasu gotowania posiłku. Wskaźnik poziomu wody informuje nas, jeśli wody jest za mało.
W parowarach często są dodatkowe miski do gotowania kaszy czy ryżu, oraz specjalny pojemnik na przyprawy, dzięki czemu nasze potrawy mają piękny aromat.
Niestety parowary nie są bez wad. Przede wszystkim zajmują dużo miejsca, co w przypadku ograniczonej przestrzeni bywa kłopotliwe. Więcej czasu zajmuje umycie wszystkich części parowaru. Cena także jest sporo wyższa, niż w przypadku zwykłego sitka.


Wkład do gotowania na parze jest bez wątpienia mniejszych rozmiarów. Fajne jest również to, że nie potrzebujemy specjalnego garnka, wystarczy zwykły. Dodatkowo wielkość garnka możemy wybrać w zależności od naszych potrzeb, ponieważ sitko może mieć różną pojemność. Niestety musimy stale kontrolować poziom wody, by uniknąć przypalenia garnka. Na minus jest to, że nie przygotujemy w sitku całego obiadu jak to ma miejsce w przypadku parowaru. Brak jest też możliwości ugotowania ryżu czy kaszy, a nie ma też pojemnika na przyprawy.

 

garnek do gotowania na parze

naczynie do gotowania na parze

 

 

Wkład do gotowania na parze z Lidla- czy warto kupić?


Moim zdaniem to super opcja, jeśli chcemy gotować na parze, a nie mamy miejsca na kolejny sprzęt w kuchni, lub też zależy nam na tańszym rozwiązaniu. Sitko kosztowało ok. 16 zł, więc cena jest zachęcająca. Sitko jest prostej budowy, łatwo się myje. Posiada nóżki, dzięki czemu nie dotyka dna garnka. Swoją drogą nóżki mogłyby być wyższe. Rączka w sitku jest na stałe przymocowana, więc nagrzewa się podczas parowania i uniemożliwia wyjęcie sitka bez użycia rękawicy. Samo parowanie produktów odbywa się szybko, musimy tylko pamiętać, żeby parować razem składniki o podobnym stopniu twardości, żeby ugotowały się w tym samym czasie. Generalnie produkt jest wart uwagi i polecam go Wam.

 

sitko do gotowania na parze

 

 

Zalety i wady sitka do gotowania na parze


Zalety
• Zajmuje mało miejsca
• Łatwo się składa i rozkłada
• Szybko się myje
• Można używać do garnków o różnej pojemności
• Niska cena

• Można myć w zmywarce

 

Wady
• Ma trochę krótkie nóżki
• Rączka jest na stałe przymocowana i jest za mała

 

 

Przeczytaj także: